Piotrek z Wawy szuka dość dużego moto ;)

Awatar użytkownika
jackasspl
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Junak:
Kontaktowanie:

Piotrek z Wawy szuka dość dużego moto ;)

Postautor: jackasspl » 29 kwie 2015, 16:17

Witam.
Jestem na forum nowy, już jakiś czas temu zacząłem czytać forum, zarejestrowałem się ze 2 tygodnie temu i przeczytałem prawie całe forum od deski do deski ;) Tak więc witam się z Wami i mam nadzieję zostać tu na forum. Mieszkam w Wawie, od 8 lat jeżdżę trochę autem i kilkoma autami zrobiłem już dobre kilkaset tysięcy km. Na ten moment jeżdżę głównie dużo po PL i IT (1/3 roku tam spędzam od paru lat) czterema autkami, czyli od najdojrzalszego Mercedes W124 200E ('90), Renult Megane II CC 2.0 ('07), Renault Scenic III 1.5dCi ('11) i Mazda CX-5 2.0T ('13). Myślę coraz poważniej o kupnie 125ccm na początek - załóżmy 2-3 sezony i jak się sprawdzi, to zrobię prawko A i pomyślę o czymś większym. Generalnie nie mam żadnego parcia na moc i prędkości, bo od tego mam samochody, chodzi bardziej o coś do miasta czy na powolne zwiedzanie okolicy. Główny problem ze mną jest taki, że mam 196cm wzrostu i na wielu jednośladach jest po prostu niewygodnie lub wyglądam śmiesznie ;) Podobają mi się choppery/cruisery, przymierzałem się do Junaka M16 125 i muszę powiedzieć że to by było coś, ale na pewno nie chcę wydać takich pieniędzy. Jako górną granicę wyznaczam 3-4tys zł, max 5tys z delikatnym hakiem jako ostateczność. Ostatnio oglądałem/czytałem wiele opinii na temat polsko-chińskich wynalazków jakimi są Junaki i Romety - ponoć zbiera to całkiem niezłe opinie i jak coś się z nimi dzieje to głównie drobne pierdółki ;) I tu pytanie do Was co byście doradzili - czy właśnie nowego (prawie nowego) Rometa/Junaka, czy lepiej 10+ letnią firmówkę? Przymierzałem się do Junaka 131 i wydaje mi się wielkościowo nie najgorszy, 121 jest już nieco mniejszy, a 122 nie widziałem na żywo. Z Rometa całkiem ok wyglądają Soft Chopper, Ogar, Ogar Caffe i K125, ale niestety nie miałem z nimi styczności na żywo. Z firmówek podoba mi się Honda Rebel 125 (dość już leciwy wynalazek), Honda Shadow 125 (boję się, że w tym budżecie to może być padaka), podobno Yamahy i Suzuki są dość małe. O wynalazkach typu Daelim chyba nawet nie chcę myśleć, bo wydaje mi się że jak chińczyk, to lepszą opcją będzie kupić nowego Rometa czy Junaka na gwarancji. Co myślicie o w/w modelach? Może podrzucicie coś innego ciekawego? Niekoniecznie musi to być chopper/cruiser, byleby ktoś duży nie wyglądał na tym śmiesznie. Na innym forum którego tu reklamować nie będę polecono mi Junaka 123 i 122, ale jak tu na forum czytam, to ponoć 185-190 to już max jak na 123 (który też do końca wizualnie mnie nie urzekł).

Myślę, że na Junaku M16 125 wyglądałem dość proporcjonalnie, ale jednak to nie ten budżet:
Obrazek
Obrazek
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope"-W.CHURCHILL

Awatar użytkownika
piotrek72
Kapitan Snuja
Kapitan Snuja
Junak: Piaggio MP3 350i Sport
Kontaktowanie:

Re: Piotrek z Wawy szuka dość dużego moto ;)

Postautor: piotrek72 » 29 kwie 2015, 16:57

Piotrze, ja mam 190 cm, ok.125 kg. i jeżdżę osobiście na J123. Może demonem wielkości ten motor nie jest, ale wybrałem go po części z uwagi na wielkość, a po części dlatego, że niw chciałem używanego motoru. Myślałem o hondzie waradeo, duży motor, ale używany 10-cio letni motor to nie dla mnie. Nowy, to nowy. Jako przygoda z pierwszy motorem na pewno bezpieczniejszy dla budżetu w serwisowaniu, jak i zakupie. Markowe motory są po prostu drogie. Do zwiedzania okolicy i jazdy po mieście dla mnie junak wystarcza. Ja się na nim dobrze czuję. A co myśli widownia niw wiele mnie to obchodzi. Ja się cieszę jazdą i to jest najważniejsze. Jesli motor ci się jakiś podoba i wygodnie ci się na nim siedzi to bież. To ty na nim będziesz spędzał czas. Pozdrawia. Piotrek.
Piaggio MP3 350 SPORT

Kula75
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak: M25
Kontaktowanie:

Postautor: Kula75 » 29 kwie 2015, 18:26

Siemanko :)
SHL M05 125
SHL M11 175
Junak 901
Junak M25
Suzuki Bandit 600N

przwoj
Wymiatacz asfaltów
Wymiatacz asfaltów
Junak: Junak M20
Kontaktowanie:

Postautor: przwoj » 29 kwie 2015, 19:30

Witam.
Pozdrawiam. Przemek.

Awatar użytkownika
Jedrek_72
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: Jedrek_72 » 29 kwie 2015, 19:43

:welcome:
Witam z Sochaczewa.

Sefer
Wymiatacz asfaltów
Wymiatacz asfaltów
Junak: 123
Kontaktowanie:

Postautor: Sefer » 29 kwie 2015, 20:13

Witaj

Ja mam 190cm wzrostu i 100kg wagi i zamierzam kupić J123
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Artur
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: Artur » 29 kwie 2015, 21:25

Cześć Gdańsk wita :welcome:
Pozdrawiam Artur :crazy:

Motorynka 50 1984
Motorynka Pony 50 1985
Simson S51 1986
Honda Tact 1990
Junak 122 Sport 2012
Junak 903 Race 2013
Junak M 20 SPT 350 2014
Bez Junaka 2016
Kawasaki ER6F 2016

Awatar użytkownika
benen
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: benen » 29 kwie 2015, 21:28

Za ok.8500 PLN kupisz Junaka M11 125ccm. Twój wzrost i waga genialnie wkomponują się w ten moto. Cruiser i chopper w jednym. Komfort zasiadania niesamowity. Co do podróżowania, to nie powiem, nie tylko siedziałem :crazy: Ale stylistyka motocykla wspaniała, a to generuje pozytywne doznania z jazdy i generalnie całej eksploatacji. Warto pomyśleć nad nim, niż wodzić wzrokiem za mało pewnymi "markowcami" z wytrawionymi już wnętrznościami. A to Ci posłuży...
O Panie, daj mi pewną rękę, dobre oko, doskonałą uwagę (...)
Junak 121 Claret WarDog

Awatar użytkownika
tomcatek
Pan Konserwator
Pan Konserwator
Junak: VFR 1200FD
Kontaktowanie:

Postautor: tomcatek » 30 kwie 2015, 0:30

Ja mam tyle samo wzrostu co Ty i mi się najlepiej siedziało na 122 (dane z przed tegorocznych nowości). Aczkolwiek przymierz się też do Hondy Varadero XL 125. Może Ci namieszać w zestawieniu :D
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie oblekają tego faktu w słowa" Tuwim

Hania :)
Fortepian!

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 30 kwie 2015, 10:10

jackasspl pisze:Witam.
Z firmówek podoba mi się Honda Rebel 125 (dość już leciwy wynalazek), Honda Shadow 125 (boję się, że w tym budżecie to może być padaka), podobno Yamahy i Suzuki są dość małe. O wynalazkach typu Daelim chyba nawet nie chcę myśleć, bo wydaje mi się że jak chińczyk, Myślę, że na Junaku M16 125 wyglądałem dość proporcjonalnie, ale jednak to nie ten budżet:

Witaj! :welcome:
Pozdrawiam z Krakowa!

P.S.
Honda Rebel za duża nie jest- poniżej 5 tysięcy raczej w bardzo kiepskim stanie.. dobrym wyborem byłby też junak M11 ale nie ten budżet..

Shadow 125cc w obecnych realiach-masakryczne windowanie cen motocykli 125!- to min. 10-12 tyś za moto w miarę dobrym stanie i z przebiegiem poniżej 50-60 tyś.. reszta to już raczej totalne padaki.

Kto Ci naopowiadał że Daelim/Honda to "też chińczyk"?! :bejzbol: To Koreańczyk. Te motocykle są wykonane na poziomie wyższych modeli hondy czy suzuki. Honda i Kawasaki sprzedawała je w swoich salonach i obejmowała gwarancją i serwisem. Silnik mojego 20 letniego ( licencyjna honda CM400T z innym silnikiem (jednocylindrowym 4 zaworowym -także skonstruowanym przez hondę specjalnie dla tego modelu) Daelima nadal jest o wiele bardziej nowoczesną jednostką niż montowane obecnie w motocyklach chińskich czy większości japońskich 125-tek.. jakość wykonania-zegary manetki przełączniki także..

Inna sprawa że chińskie motocykle wcale złe nie są i pięknie jeżdzą :crossy: :smiley_riding_motorcycle: Sam oczekuję na Junaka M11 :smiley_riding_motorcycle:
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

Wróć do „Poznajmy się”